HOME DEUTSCH SEARCH & FIND SEARCH:
REFERENCES  
 
 
 
 
 
 
 
 

Facade concepts in comparison [PDF]

Footprint Uni Ulm [PDF]

University of Ulm ? Research building for biochemical fundamental research

Architects

bizer architekten

Products

DLS ECKLITE SC 06-ENC [>]
SUNEX Neutral 68/34 [>]
Architectural concept

The existing cross-shaped footprint of the University has been extended to the new institute building using heightened cubes with laboratories. The laboratory cubes – located between the three storey office tracts and central communication zone – create exciting spaces with differing views to the courtyards. These are places for peace and concentration, light and shade, and possess an introverted and reserved character despite their high level of transparency.

The interdisciplinary concept of the building is embodied in the centrally located communication zone. This area forms a transparent three-storey high space at the heart of the Institute. Open break rooms, comfortable seating in the lounges and glazed discussion boxes allow informal, spontaneous contact to be established. The adjacent seminar rooms and the multi-media room provide a continuation of spoken culture also on a social level.

The chosen structure with short distances opens up possibilities for future development and changes in a variety of uses. The resulting development of the building use serves and actively encourages networking. The choice of materials and lighting effects are also intended to support this atmosphere.

Sustanainble economy

The compact exterior envelope of the building – the ratio of surface to volume is extremely efficient – allowed economical construction costs and reduced maintenance and operation costs. The construction measures were based on dynamic building simulations and were able to be optimised for energy efficiency.

Unclad ceilings and walls were included as heat-storage elements and the office tracts could be almost entirely naturally ventilated. Low-Tech measures support this in hot periods. The laboratory buildings received a demand-specific ventilation system with volume power regulators.

The facades

In the foreground of the facade concept was user comfort - constant light conditions for monitor comfortable, glare-free workplaces – summer heat protection even in windy conditions with greatest possible harvest of natural daylight.

ECKLITE SC 6-ENC was employed for the complete laboratory area. This system with solar control louvres inside the insulated glass unit guarantees undisturbed operation in the local wind conditions (250 work hours per year at > 10 m/s Wind). In the laboratories it was possible to prove the project specific g-value total of 0.13 to 0.16 (at a sun angle from 30° and louver pitch of 15°). This almost horizontal louvre pitch achieves an optimum daylight transmittance of 34%. The use of artificial lighting as necessary with external fixed louvres can be reduced by half.

The control of the louvres is by means of ECKLITE CONTROLLER. In order to guarantee to the light and energy technical characteristics under all conditions and to avoid misuse, the louver blind is not fully raised – it is only adjusted to given pitches either manually or centrally. The office areas have SUNEX solar control glass and internal louvre blinds.

(Photos: Albrecht Schnabel)